DSİ’DEN EGE BÖLGESİ’NDE KIŞA HAZIRLIK: TAŞKIN RİSKİNE KARŞI 100 KM HAT YENİDEN DÜZENLENDİ

DSİ Genel Müdürü Balta, taşkın riskine karşı vatandaşların nehir ve dere yataklarına atık atmaması gerektiğini vurguladı.

DSİ’den Ege Bölgesi’nde Kışa Hazırlık: Taşkın Riskine Karşı 100 Km Hat Yeniden Düzenlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, kış ayları öncesinde vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak için çalışmalarını hızlandırdı. İzmir, Manisa ve Uşak’ta yürütülen dere temizlik ve yatak tanzim çalışmalarıyla, taşkın riskinin en aza indirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, şimdiye kadar toplam 1 milyon 383 bin metreküp rüsubat çıkarıldı. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, bu miktarın 4 baraj gövde hacmine eşit olduğuna dikkat çekti.

100 Kilometrelik Nehir Yatağı Yeniden Düzenlendi

DSİ’nin İzmir, Manisa ve Uşak’taki çalışmalarıyla yaklaşık 100 kilometrelik nehir yatağı yeniden düzenlendi. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, bölgede yoğun bir mesai harcandığını belirterek şunları söyledi:
“Ege Bölgesi’nde, özellikle kış aylarında taşkın riski artıyor. Bu riski azaltmak amacıyla başlattığımız çalışmaları hızla sürdürüyoruz. İzmir Bakırçay Nehri, Menemen Ovası, Manisa Nif Çayı, Alaşehir Çayı, Uşak Banaz Çayı ve yan kolları, Gediz Nehri ve Dokuzsele Deresi gibi pek çok noktada çalışmalar gerçekleştirdik. Bu süreçte 1 milyon 383 bin 126 metreküp rüsubat çıkarırken, yaklaşık 100 kilometrelik nehir yatağını yeniden tanzim ettik. Ayrıca 99 kilometrelik çalışma ve bakım yolu yaptık.”

Çıkarılan Rüsubat 4 Baraj Gövdesine Denk

Dere yataklarından çıkarılan rüsubat miktarının büyüklüğüne dikkat çeken DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, 1 milyon 383 bin metreküp rüsubatın 4 baraj gövdesine eşit olduğunu vurguladı. Balta, "Bu miktar, Tire Dereli (450 bin m³), Bergama Seklik (300 bin m³), Akhisar Çamönü (500 bin m³) ve Alaşehir Horzum Alayaka (130 bin m³) barajlarının toplam gövde hacmine eşit. Bu da dere ve nehir yataklarının temizliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor," dedi.

Vatandaşlara Uyarı: "Su Her Şeyi Götürür" Mantığı Doğru Değil

Nehir yataklarının tıkanmasının büyük ölçüde insan eliyle gerçekleştiğini ifade eden Mehmet Akif Balta, vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya çağırdı. Balta, "Her yıl nehirlerimizden on binlerce metreküp evsel ve sanayi atığı çıkarıyoruz. Taşkın riskini azaltmak ve vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağlamak için yoğun çalışıyoruz. Ancak bu alanlara bilinçsizce atık atılmaya devam edilirse sonuç değişmez. Halkımızdan, kendi mal ve can güvenlikleri için nehir ve dere yataklarına karşı daha hassas davranmalarını bekliyoruz," diye konuştu.

UHA Haber Merkezi - AYDAN YALÇIN

BELEDİYELER

EKONOMİ